13 de juny 2007

Situació econòmica de Catalunya

Estem gairebé al final del primer semestre del 2007 i tot fa pensar que l’evolució de l’economia catalana continua per bon camí.
Almenys això s’ha pogut percebre durant dos esdeveniments que han tingut lloc aquesta darrera setmana: la XXIII Reunió del Cercle d'Economia de Sitges i la XVIII Trobada empresarial als Pirineus.
Això, afegit al fet que venim d’un període de diversos exercicis de creixement constant a Catalunya, segurament per diversos motius. Entre aquests motius hi deu haver les reformes i les accions que des dels diferents àmbits del govern s’estan impulsant des del 2004 i que ja comencen a donar fruit amb un creixement sòlid i estable. Ens referim tant a les diverses mesures previstes a l’acord estratègic com al pla de mesures contra la inflació, entre d’altres.
Per altra banda, també en aquests dos esdeveniments que esmentava es va traslladar per part del món empresarial un reconeixement i una valoració positiva sobre la projecció d’estabilitat política i econòmica, constatació que en termes literals parlava d’un govern més previsible i més estable, en definitiva, un govern que genera i garanteix confiança.
I això ens ho diuen els empresaris malgrat el senyor Duran Lleida consideri, segons declaracions seves, que el que haurien de fer és criticar el govern.

Aquest clima és acompanyat també per un clima econòmic general tant a Europa com a Espanya de perspectives positives, així com també per un context social amb molts reptes per endavant, que té una ambició de progrés, igualtat i justícia social.

En aquest context, el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya al Ple del Parlament d'avui ens ha explicat quina és la seva valoració de la situació de l’economia catalana així com les seves perspectives de futur a partir de la pregunta que jo mateixa li he formulat.

2 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Aquest escenari optimista a nivell macroecónimic s´hauria de matitzar. Saps , Montserrat, que desde que governa el tripartit, hem passat de 1 milió de pobres a 1, 2 milions de pobres a Catalunya?. és per ells que la Catalunya Social, s´ha de fer, no només crear escenaris de liberalisme económic. A més crec que un govern a no ser que hagi creat els llocs de feina no és pot atribuir a ell que vagi bé, l´economia, el creixement català está basat en fortes desigualtats i en la inmigració i aixó amb un govern suposadament d´esquerres. Crec que la realitat positiva económica té molts matissos.
Una salutació.

Montserrat Capdevila Tatché ha dit...

Tens raó en qué hi ha molts matisos. Les dades macroeconòmiques objectivament són positives. Fixa't també que comento que justament tenim molts reptes per endavant a la societat de progrés, igualtat i justícia social, justament es refereix als aspectes que tu comentes.
Tot i que en la marxa de l'economia el govern no en té tota la responsabilitat, sí que hi ajuden molts aspectes, i així s'estableix en l'acord estratègic, aspectes que tant els empresaris com els sindicats coincideixen que s'han de treballar des del govern. I en aquesta línia es treballa.
Cal molt camí encara per tenir les bases sòlides de creixement que Catalunya necessita. Però calia començar, i crec que justament s'està en la línia.