30 d’abril 2007

Parlem-nos: una exposició per veure i parlar-ne

Dijous 26 en Ramon Burguès, Tinent d'Alcalde d'Educació i Convivència de l'Ajuntament de Sabadell i jo mateixa com a Presidenta del CNL Sabadell, presentàvem el que serà l'exposició "Parlem-nos, mira'm en català, parla'm en català".

"Parlem-nos" és una exposició fotogràfica l’objectiu de la qual és aconseguir que les persones nouvingudes se sentin plenament acollides al nostre país, que esdevinguin veïnes en lloc de forasteres, i que la llengua catalana no els sigui cap barrera, sinó tot el contrari: que es converteixi en un vehicle per afavorir la convivència i la cohesió social. I això depèn, a parts iguals, de l’esforç dels que arriben i de la col·laboració dels que ja hi som.

L’exposició “Parlem-nos” comença el seu recorregut a Sabadell, al Casal Pere Quart, el 3 de maig. L’escriptor Matthew Tree en farà l’acte inaugural, a 2/4 de 8 del vespre, amb la xerrada “Com no sentir-se estranger a Catalunya”; i el dia 16 hi haurà la taula rodona “De forasters a veïns”, moderada per l’antropòloga Marta Casas, i amb la participació de quatre dels protagonistes de les fotografies de l’exposició: Menana Erribhe, Joseph Azanméné, Silvia Esquinas i Daniel Florescu. A Sabadell, l’exposició es podrà visitar al Casal fins al 20 de maig; i a la Biblioteca Vapor Badia, del 4 al 23 de juny.

A través d’una sèrie de fotografies i unes frases escollides d’entrevistes a alumnes dels cursos de català i a parelles lingüístiques del CNL de Sabadell, podem comprovar que són moltes les persones acabades d’arribar que s’interessen per la nostra llengua i la nostra cultura, tot i que sovint hagin de superar altres dificultats, com la melangia o l’adaptació a un nou entorn.

Amb “Parlem-nos” es vol reflectir la situació dels immigrants que fan l’esforç per aprendre la nostra llengua, d’una banda, i la dels catalans que fan l’esforç d’ajudar-los en aquest aprenentatge, de l’altra. En aquesta línia, es vol motivar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua en parlar amb els estrangers i també es pretén buscar un apropament del català als immigrants.

Les fotografies, fetes per la fotògrafa sabadellenca Berta Tiana, inclouen unes breus dades sobre els protagonistes i una cita extreta de l’entrevista que se’ls va fer prèviament. Tot plegat es complementa amb un llibre i un DVD (reportatge de la producció). A més a més, s’organitzaran visites guiades per a grups, i s’ha elaborat una guia didàctica perquè els alumnes (de primària, de secundària, de cursos d’adults, de cursos de català, d’educació en el lleure...) que visitin l’exposició puguin aprofundir en els valors que se’n desprenen amb el suport dels seus mestres, professors, monitors o tutors.